Fa padló fektetésével, javításával, parkettacsiszolással, lakkozással és hasonlókkal foglalkozom. Több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezem. Megszokott dolog, hogy, amikor hajópadlót fektetünk, akkor elő kell fúrni a csavaroknak, a fejnek pedig zenkolni (elősüllyeszteni) kell, mert különben megrepeszti a facsavar a fát. Főleg az okozza a problémát, hogy a csavar mindig a szálak végeihez közel, illetve a keskeny peremekbe megy, ahol a feszültségtől még könnyebben reped a fa. Legutóbb egy úszóház fa padozatának az elkészítését vállaltam el, és amikor a Menet-Trendesek ajánlották nekem az önfúró, önsüllyesztő NONOX facsavarokat, erősen kételkedtem benne, hogy a plusz műveleteket tényleg meg lehet spórolni…

Általában jó csavarokat szoktam használni, de azért a minőséggel is előfordulhatnak különféle problémák. A legbosszantóbbak egyike az amikor a hosszabb facsavart behúzom, és az anyag természetesen valamennyire ellenáll, feszül a csavar, és könnyen kifordul a bit a kulcsnyílásból. Egy-két ilyen, és az a csavar már eldobható, mert attól kezdve kétséges, hogy be lehet-e hajtani a sérült kulcsnyílással vagy sem? Ilyenkor inkább kivesszük, eldobjuk, és beteszünk egy másikat helyette.

Természetesen a bitek se bírják sokáig, lekopnak az élek, és utána már a jó csavarokból is könnyebben kifordulnak, szóval a biteket is gyakran kell cserélgetni. Kültéren probléma lehet a rozsda megjelenése is, amit úgy lehet a legjobban kivédeni, ha az ember rozsdamentes csavart használ. Nem is ragoznám, azt hittem hogy olyan csavar nem létezik, ami minden problémára megoldást nyújt. Nem szoktam tévedni, de ebben most tévedtem.

A munkához 5×60 as és 5×65-ös KO-s süllyesztett, önfúró facsavart választottunk (cikkszám 7508TX). Mind a kettőből 1000-1000 db-ot használtunk föl, de a teljes mennyiségből mindösszesen kettő törött el, mind a kettő akkor, amikor csomóba futott bele. Szerintem átfúrta volna a csomót is, ha lassítjuk a fordulatszámot, de úgy sikerült a csomókra ráfutni, hogy ez nem történt meg időben, úgyhogy ezek eltörtek. Szerencsére kiállt akkora szár, hogy fogóval ki tudtuk szedni mind a kettőt.

A másik amin meglepődtem, hogy a 2000 db csavarhoz, összesen 1 db bitet használtunk fel, de még azt az egyet se kellett eldobni. Ez amiatt lehetett, mert a csavaroknak nem hagyományos kereszthornya volt, hanem torx kulcsnyílása, amibe mélyebben belemegy a bit, és sokkal tökéletesebb az illeszkedése.

Torx bittel nem kell arra figyelni, hogy rányomjuk a behajtót a csavar fejére, mert úgy van kialakítva, hogy nem tud egykönnyen kiugrani. Az önfúró-hegy miatt egyáltalán nem kellett előfúrnunk, és az önsüllyesztő fej miatt nem kellett zenkolni sem. Az anyag azért nem repedt meg, mert ezek a csavarok olyan heggyel rendelkeznek, ami nem csak hegyes, és könnyen belemegy, hanem olyan a vége, mint egy fúrónak, és ez ki is szedi az anyagot a furatból, amit készít. A csavar a kiszedett anyag helyére kerül, így nem keletkezik feszültség, és nem reped a fa.

Sőt, mivel részmenetes volt mind a két méretű csavar, ezért a szálakat gyönyörűen odahúzta a párnafákhoz. Kemény, időjárás álló fával borítottuk a stéget, de ezek a csavarok gyorsan, és könnyedén szaladtak bele az anyagba – mondom, az a két kivétel volt, amit csomóba futott, és el is tört. Néztem ezeket a csavarokat, és azt láttam, hogy azért nem törik le könnyen a fejük, mert dupla süllyesztés van a fejük alatt, ami annyit tesz, hogy a süllyesztés után nem azonnal a sokkal vékonyabb átmérőjű szár kezdődik, mint a hagyományos csavaroknál, hanem a fej és a szár között, van egy vastagított (erősített) rész, ami sokkal jobban tartja a fejet. Az árral kapcsolatban nem volt észrevételem, mert bele tudtam kalkulálni a kivitelezésbe, és a megrendelő megfizette.

Az volt minden problémám, hogy amikor mentem volna utánpótlásért, akkor sajnos nem volt készleten abból a méretből, amire szükségem volt, és nekem annyira sürgős lett volna, hogy inkább vittem helyette más fajtát. Javasolni tudom, hogy ezekből tartsanak valamennyi készletet, hogy mindig legyen, ha valaki vinne. Egyébként tényleg nagyon meg voltam elégedve, ahogy ott térdeltem a stégen, úgyhogy stílusosan azt mondhatom, hogy levettek a lábamról.

B.E.
egyéni vállalkozó


Facsavaros brosúra letöltés | Nyomtatott brosúra megrendelése | Facsavaros felmérés