Mechanikai, elektrokémiai fényezés, feketítés
Feketített csavar

A rozsdamentes acél esetében a felületkezelések célja nem a korrózióvédelem, hiszen a rozsdamentes acél felületén kialakuló egybefüggő króm-oxid réteg tökéletesen megvédi az anyagot a korróziótól. A további felületkezelést általában esztétikai okok, vagy ritkábban a súrlódási együttható csökkentése teszi szükségessé.

A rozsdamentes felületek minden további kezelés nélkül is fémesen csillogóak és fényesek. Sokak szerint esztétikusabbak, mint a horganyzott felületek.

A rozsdamentes felület mechanikai fényezéssel, polírozással egészen tükrössé tehető. Az anyag keménysége miatt a polírozást hosszan és megfelelő nyomóerővel kell folytatni. Probléma lehet, hogy a munkadarab bizonyos részei nem hozzáférhetőek a polírozó korong számára.

Ilyenkor jelent megoldást az elektrokémiai fényezés.

Ehhez a kezelendő munkadarabot kénsav, foszforsav és víz elegyét tartalmazó, 120 Celsius fokos fürdőbe merítik. A munka előfeltétele, hogy a munkadarab anyaga jó minőségű, zárvány nélküli, egyenletes legyen. Gondot kell fordítani, hogy hengerlési és sajtolási nyomok ne legyenek a munkadarabon. A simára csiszolt felületű munkadarab elektrokémiai fényezése után a felület tükörfényes lesz. Teljesen mentes a mechanikai fényezés után visszamaradó, finom mikroszkopikus karcoktól. Ezáltal a súrlódási együtthatója is jóval kisebb lesz. Emiatt precíziós hajtóművekben előszeretettel használnak elektrokémiailag fényezett fogaskerekeket.

A fényezésnél jóval nehézkesebb a rozsdamentes anyagok feketítése, ugyanis a rozsdamentes felületre a bevonatok gyengén tapadnak. Használat közben a bevonat, már kisebb mechanikai behatásra is hártyaként leválik.

Ennek ellenére megoldható a tartós feketítés. Egy speciális előkészítő fürdő után a feketítő bevonat felvihető. Az előkészítő fürdőben használt vegyszer összetétele legyen a horganyzó mesterek titka, de saját tapasztalataink alapján mondhatjuk, hogy az eredmény kifogástalan. Az így felvitt feketítés ellenáll a mechanikai igénybevételeknek, valamint a tartós teszteken is jól teljesít. Sok feketített rozsdamentes lemezcsavart szállítottunk már a járműipar számára, ahol például a járművek belső burkolatának rögzítésére használták.

Szöllősy András
Menet-Trend Kft