Mi történik flexelés közben?

A sarokcsiszoló magas 6.600 vagy 11.000 ford/perc fordulatszámon forgatja a vágótárcsát. Amikor a gyorsan forgó szerszám a munkadarabhoz ér a fellépő súrlódás következtében a munkadarab és a szerszám is kopni kezd. A leváló szemcsék felizzanak és a tárcsa érintőjének irányába szikrázva távoznak.

Hogyan készül a vágótárcsa?

A vágótárcsák alapanyaga mindig valamilyen kemény részecske, a felhasználási céltól függően ezek a részecskék változnak. Általánosságban elmondható, hogy a részecskék mindig keményebbek, mint a vágandó anyag, ellenkező esetben a tárcsa nem boldogulna az anyaggal vagy gyorsabban kopna, mint a munkadarab. Ezeket a részecskéket kötőanyaggal és biztonsági hálóval koronggá préselik. Használat közben a vágótárcsa részecskéi kiszakadnak a felületből, az őket körülvevő kötőanyag is kopik, ezáltal újabb részecskék válnakk szabaddá. Ezért a vágótárcsa vágófelülete használat közben is érdes marad.

Mitől más egy rozsdamentes vágótárcsa?

Darabolás során a szerszámról leváló részecskék egy része összeolvadhat a munkadarab vágott felületével. Hagyományos vágótárcsák tartalmazhatnak oxidatív anyagokat, amik később a vágott felületeken rozsdafoltot idézhetnek elő. Ez később az anyag belsőbb rétegeiben is okozhat elváltozást, de a rozsdamentes felületet mindenképpen tönkreteszi, amellett, hogy ez esztétikailag sem kívánatos. Vannak olyan helyzetek például az élelmiszeriparban, vagy a vegyiparban, ahol ez teljességgel megengedhetetlen. Természetesen ez a megállapítás csak anyagában rozsdamentes és saválló (pl. AISI 1.4301, 1.4303, 1.4541, 1.4571 stb., csavarok esetén A2, A4) termékekre igaz. Természetesen a felületkezelt (pl. horganyzott) acéltermékek vágási felülete rozsdamentes vágótárcsa használata esetén sem válik védetté a korróziótól, ezzel szemben, ha rozsdamentes acélok megmunkálásához rozsdamentes vágó/csiszolótárcsát használunk, az segít megelőzni a korrózió kialakulását, továbbá a rozsdamentes anyagok felületén az anyag belső szerkezetét védő oxidréteg újraképződik megmunkálást követően. 

Hogyan lehet tönkretenni a rozsdamentes vágótárcsát?

Nagyon fontos, hogy a rozsdamentes vágótárcsát csak rozsdamentes anyagokhoz használja! Egyetlen vágás egy nem rozsdamentes munkadarabon, és a rozsdamentes vágó/csiszolótárcsa már nem használható többé rozsdamentes anyagokhoz! Az ok egyszerű: a munkadarabról leváló részecskék a vágótárcsa felületén megtapadnak, beszennyezik azt és egy következő rozsdamentes munkadarab vágásakor „megfertőzik” a rozsdamentes acélt, amelyben szemcseközi korrózió alakulhat ki. 

webshop: https://shop.menet-trend.hu/:vagokorongok