• NEM anyaghiba!
  • NEM korrózió okozza!
  • NEM gyakori jelenség, de előfordulhat!

A rozsdamentes és saválló acél egyik jellemző tulajdonsága a menetek „összerágódása” a felhasználás során. Ez nem tévesztendő össze a hagyományos csavarok összerágódásával, ahol a jelenség a megrozsdásodás következménye, és relatíve hosszú idő alatt alakul ki. Az ausztenites alapanyagú csavaroknál a jelenség rendkívül gyors, mivel már az első meghúzás során megtörténhet, hogy a menet úgy megszorul, mintha össze lenne hegesztve! Nem járunk messze az igazságtól, ugyanis hidegfolyás léphet fel a súrlódástól, és az érintkező felületek egymásba folyhatnak. Ez előfordulhat a még laza kötés esetében is, mielőtt teljesen meghúztuk volna a csavarzatot. Elég egy pont, ahol erőteljesebb a súrlódás a két érintkező felület között, és az egybeolvadás megtörténik. Ezt aztán már csak a legdrasztikusabb módon lehet visszabontani, a csavar elvágása, vagy elszakítása útján.

Módszerek az összerágódás megelőzésére

Az egyik legbeváltabb módszer az eltérő anyagminőségű kötés kialakítása, pl. A2-es minőségű csavarhoz A4-es minőségű anyát alkalmazni. Az A4-es minőségű anyag molibdén tartalma (ami az A2-ben nem szerepel) megakadályozza az összerágódást. A módszer hatékonysága nem 100%-os, de elterjedt és jó.

Az összerágódás kialakulásában meghatározó szerepe van a súrlódásnak, ezért minden módszer ami csökkenti a csavar meghúzása során fellépő súrlódást, az csökkenti az összerágódás esélyét is. Éppen ezért rozsdamentes csavarokat ajánlott a megszokottnál lassabban meghúzni. Ha csak lehetséges a rozsdamentes csavarokat kézi erővel húzza meg, és ha megszorulást érez, hagyja rövid ideig hűlni a menetet, aztán óvatosan tekerje le az anyát és próbálkozzon egy másikkal és/vagy használjon szerelőpasztát! (A szerelőpasztákról lentebb olvashat.)

Tárolás és szállítás során figyeljen arra, hogy a csavarok menete ne sérüljön! Nagyméretű, nehéz csavaroknál gyakori, hogy szállítás során a csavarok menete összekoccan, és ettől sérül. A sérült menet sokkal nagyobb eséllyel rágódik össze.

Ha a menet szennyezett az szintén növeli a súrlódást és ezzel fokozza az összerágódás kockázatát. Ilyen szempontból veszélyes szennyezőanyag lehet a homok, a por, a fémreszelék stb. A szennyezett menetet összecsavarás előtt tisztítsa meg!

A fentebb említett megelőzési módszer a különböző gyártmányú paszták és spray-k alkalmazása. Ezeknél minden esetben fontos figyelembe venni a gyártók használati utasításait, mert ezek az anyagok az összerágódás megelőzése mellett kenést is biztosítanak!

Létezik garantált összerágódás-mentesség

Van olyan kötőelem forgalmazó, aki az általa értékesített rozsdamentes kötőelemekre összerágódás elleni garanciát vállal.